Energinivån forts…

Jag skrev om energinivån i förra inlägget, hur det är för oss autister samt skillnaden mellan en person med autism och en neurotypisk person. Det kan skilja sig rätt rejält. På grund av att handlingar som är automatiserade för neurotyper, kanske inte är det för en person med autism. Sedan skiljer det sig mellan oss autister också. Det som är svårt för en person med autism, kanske inte är det för en annan som har samma diagnos. Eftersom vi som har autism är väldigt olika varandra. Man kan inte se på en person att den har autism. Autismspektrumet är så himla brett, den sträcker sig från grav autism till mild autism. Dvs den som har grav autism kanske inte kan prata, medan den som har mild autism kan vara mer högfungerande. Det är väldigt komplicerat det här. Det är så mycket som kan skilja autistiska personer åt. Men som det här med energinivån så kan det vara mycket som inte är automatiserat, vilket gör att vi behöver tänka mer i steg på vad man ska göra, och det kan ta mycket energi. Om man tänker att det är som ett batteri. Batteriet kan vara fulladdat när vi kliver upp, eller ah beroende på hur trött man är kanske haha, och allting som man ska göra på morgonen som tex äta frukost, borsta tänderna, klä på sig etc tar energi. Att vi hela tiden måste tänka på vad vi ska göra i flera led tex. Säg att vi går hemifrån, vi är trötta och kanske något skett på morgonen som stört rutinen, så kan batterinivån ha sjunkit till kanske 40%. Medan för en neurotypisk person så har dagen just börjat och energinivån är kanske inte lika låg. Men alla är ju så olika. Och det är klart att en neurotypiker också kan ha låg energinivå, men jag försöker förklara skillnaden. Vet inte om det är förståeligt det jag skriver, haha. Sedan är det inte såhär för alla med autism, utan detta är bara ett exempel.

Som sagt vi med autism är väldigt olika varandra. Alla personer med autism kanske inte behöver tänka flera steg i led som för vissa med autism, det skiljer sig väldigt mycket från person till person. Med eller utan autism. Jag kan fortsätta på exemplet ovan. Säg nu att denna person med autism precis gick hemifrån till bussen. Energinivån kanske ligger på cirka 40%, rätt uttömd på energi redan alltså. Kliver på bussen. Den är fullsatt. Det kanske inte finns någon sittplats. Folk pratar högljutt i mobiltelefonerna osv. Tänk då att det kanske är skitjobbigt för denna person med autism att vistas bland människor, och med en högljudd nivå på det. Eftersom höga ljud kan vara väldigt påfrestande för oss med autism. Den här personen kanske hade en stark ångest när denne gick hemifrån, och nu på bussen höjs denna ångest ännu mer. Vilket gör att personen blir trött/får ont i huvudet, ont i öronen, kanske irriterad/arg/ledsen. När denna person har klivit av bussen kanske energinivån ligger på 0%. Helt uttömd på energi alltså. Och hur mår man då? Det är exakt den här skillnaden jag menar när jag pratar om energinivån mellan neurotypiker och NPF- typer ( neuropsykiatrisk funktionsnedsättning ). Sådant som kan ses som en småsak för en neurotypisk person, kan vara väldigt påfrestande för en person med NPF. Sedan är vi ju alla olika vare sig man har en diagnos eller inte. Någon annan person med autism kanske inte störs av dessa moment, medan en annan kan störas väldigt mycket. Men då kanske man har andra svårigheter. Det är så olika och det varierar mycket från person till person vare sig man har en diagnos eller inte.

Författare: Carolina A

Jag bloggar främst om min autismdiagnos och mina erfarenheter av psykisk ohälsa. Jag skriver även om min vardag med sambo och två katter, samt min arbetsträning på ett bokförlag. Min stora passion är att skriva och drömmen är att kunna leva på det i framtiden. Jag brinner för att skriva om den psykiska ohälsan och orättvisor i samhället som drabbar oss som inte passar in i normen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s