Känslokaos och trygghet

Känslor är något som kan vara svårt för oss med ASD ( autismspektrumdiagnos ). Man kan ha svårt att identifiera sina egna inre känslor, och då ha svårt att lugna ner sig själv eller tala sig själv till rätta. Att förstå sina egna känslor ger en känsla av kontroll och trygghet. Samt att vi kan förmedla till våra medmänniskor om vi är trötta, hungriga etc. Vi med ASD kan ha svårt för att hitta rätt ord för våra känslor. Är vi frustrerade? rädda? Är man osäker på nyanserna kanske man kallar alla dessa känslor för att vara arg.

Saknar man ord för det man upplevt i stunden, kanske man berättar om en annan händelse eller kanske ” lånar ” en annan berättelse. Detta kan misstolkas av omgivningen. Jag känner igen mig i det här. Jag har märkt att jag kan ha svårt att berätta om en händelse som jag nyligen varit med om. Jag glömmer bort själva händelsen, eller så har jag svårt att berätta vad som hände, eftersom jag inte vet vilka ord jag ska använda riktigt, så då berättar jag lite ytligt om vad jag ” tror ” att jag upplevt, typ. Kanske låter lite knäppt, men jag har svårt för att förklara saker.

Sedan så söker vi med ASD trygghet. Vi behöver den där tryggheten som en vän, förälder eller mentor kan ge. Som en slags vägvisare i vardagen. Någon som vi kan förlita oss på, så vi slipper känna oss så osäkra i oss själva. Så har det varit för mig, och är fortfarande. När vi hamnar i en social situation av något slag, så tar vi gärna fram ” manus ” som vi har i huvudet på vad vi ska säga samt hur vi ska bete oss. Vi kopierar gärna andras framtoning och sociala stil. Allt det här gör vi eftersom vi inte vet hur vi ska bete oss i sociala situationer, vad som är okej att säga osv. Man försöker smälta in för att minska den sociala utsattheten.

Författare: Carolina A

Jag bloggar främst om min autismdiagnos och mina erfarenheter av psykisk ohälsa. Jag skriver även om min vardag med sambo och två katter, samt min arbetsträning på ett bokförlag. Min stora passion är att skriva och drömmen är att kunna leva på det i framtiden. Jag brinner för att skriva om den psykiska ohälsan och orättvisor i samhället som drabbar oss som inte passar in i normen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s