Vad är autism?

Autism är en funktionsnedsättning som innebär att man har svårt med det sociala samspelet samt svårigheter med kommunikationen, och man har ofta specialintressen.

Autism kommer oftast med en eller flera diagnoser, såsom adhd, språkstörning, tvångssyndrom, depression, ångeststörningar, intellektuell funktionsnedsättning eller epilepsi. Begåvningen kan variera och är oftast ojämn. Man kan tex vara superduktig på någonting som kanske är skitsvårt för en neurotypiker, medan man kan ha svårt för enklare saker, såsom matlagning, städning etc. Men det varierar mellan alla autister. Vi är som sagt väldigt olika varandra. Man kan vara duktig på att städa och laga mat, utföra hushållsarbete även om man har autism, eller så är man inte det. Det är väldigt varierande. Begåvningen kan variera mellan olika personer med autism, från svår intellektuell funktionsnedsättning till särbegåvning. En del personer med autism har inget utvecklat språk eller så är det väldigt begränsat, medan vissa har normala språkfärdigheter eller t.o.m mer utvecklat språk.

Autism är relaterat till utvecklingen. Det betyder att saker som ålder, språket och begåvningen påverkar hur symptomen visar sig. Under uppväxten är symptomen som mest synligast, men med tiden lär man sig att kompensera för dessa brister, eller så får man träning och stöd i det.

Autism debuterar i barndomen relativt tidigt, men det kanske inte upptäcks förrän senare i livet. Vissa kanske slutar prata eller går tillbaka i utvecklingen som liten och uppvisar mer symptom, så dem är enklare att fånga upp. Medan på vissa märks det kanske först i skolåldern eller i vuxen ålder.

Hjärnan hos autister är annorlunda. Den tolkar och bearbetar intryck på ett annat sätt. Det är dem kognitiva funktionerna som leder till svårigheter med det sociala. Autism kan vara ärftligt, men faktorer som kan spela in är infektioner, sjukdomar eller medicinering under graviditeten. Föräldrarnas höga ålder kan också påverka.

Det är främst inom dessa fem områden som en person med autism har svårigheter inom :

* Theory Of Mind – Detta begrepp innebär förmågan att förstå andra människors inre tankar och känslor, samt hur det påverkar människans beteende. Man har även förmågan att förstå att man har andra tankar och känslor än dem andra. Autister har en begränsad förmåga till detta, och det är därför det blir svårigheter med att läsa av andra personers beteenden samt reaktioner. Det blir då svårt att förstå vad andra människor vill eller menar.

* Central Koherens – Innebär att man har svårt för att se en helhet. Man är duktigare på att se detaljerna, men svårare för att se helheten. Det blir en svårbegriplig värld. Det kan även vara svårt att förstå ett ords innebörd när det kan ha flera betydelser, även kommentarer/gester blir svårt att förstå.

*Exekutiva Funktioner – Detta innebär att man kan fastna i ett beteende eller att man har svårt att sätta igång med saker och ting. Det kan vara svårt att behålla fokus, speciellt på sådant som inte intresserar en. Specialintressen däremot kan vi behålla vårt fokus på i timmar. Man kan ha svårt med planering och struktur. Svårt att veta hur lång tid en aktivitet tar osv.

*Minne – Detta tog jag upp i ett tidigare inlägg. Man kan glömma bort en händelse som man nyligen varit med om, och man har då svårt att relatera till nya erfarenheter. Man ser inte konsekvensen som kan uppstå. En neurotypiker använder sig av automatisering varje gång denne utför en aktivitet. En autist måste hela tiden plocka fram dessa minnen medvetet, och därför kan saker ta längre tid och vara mer energikrävande.

*Begåvning – Ojämn begåvning är väldigt vanligt bland autister. Det spelar ingen roll om man har hög begåvning eller genomsnittlig begåvning, man är väldigt ojämn. Som jag skrev tidigare så kan man ha svårt för att lösa enklare saker i vardagen, men lättare att lösa komplicerade uppgifter som kräver en hög kunskap.

Författare: Carolina A

Jag bloggar främst om min autismdiagnos och mina erfarenheter av psykisk ohälsa. Jag skriver även om min vardag med sambo och två katter, samt min arbetsträning på ett bokförlag. Min stora passion är att skriva och drömmen är att kunna leva på det i framtiden. Jag brinner för att skriva om den psykiska ohälsan och orättvisor i samhället som drabbar oss som inte passar in i normen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s