Kända personer med AST ( Autismspektrumtillstånd )

Många kända personer sägs ha haft AST som Leonardo Da Vinci, Marie Curie, Albert Einstein och Franz Kafka. Men det är bara ett fåtal kända personer som man tror ha haft diagnosen, långt innan den fanns.

Andra kända personligheter som har gått ut med att dem har AST är skådespelaren Dan Akroyd och även skådespelerskan Darryl Hannah. Susan Boyle har diagnosen, Temple Grandin är en annan mycket känd personlighet ( verkar som professor inom djurskyddsfrågor ), som också har diagnosen. Även Courtney Love sägs ha AST. Tim Burton är en annan. Dessa var bara några, men det finns såklart fler därute, kända som okända.

En annan väldigt känd person, som det har diskuterats mycket om är ingen mindre än Marilyn Monroe. Ja, du läste rätt. Nu var det ju flera flera år sen Marilyn gick bort, men under hennes storhetstid har det tisslats och tasslats mycket om denna ” komplicerade ” kvinna. Vi vet att Marilyn hade en väldigt traumatisk barndom/uppväxt. Hon gifte sig som väldigt ung, för att sen skilja sig och valde att satsa på modell/skådespelar karriären. På den tiden 40-50 talet var det inte lätt att vara kvinna. Och jag tror att Marilyn var före sin tid. Hon var väldigt duktig på det hon gjorde, men hon led av svåra ångestproblem inför sina filminspelningar. Hon var väldigt osäker på sig själv, och undrade hela tiden om hon var bra nog. Hon fick aldrig gehör för den människa hon faktiskt var. Hon sågs bara för sin yta, så hon kämpade hårt för att folk skulle se henne för också sin hjärna. Hon var väldigt intelligent. Hon läste och skrev mycket. Och hon drömde om att få jobba som teaterskådespelerska, och att folk skulle se hennes fina inre. Hon låg inne på psykiatrisk avdelning i omgångar. Och på den tiden måste vi förstå att dessa diagnoser inte uppmärksammades på samma sätt som idag. Hon gick bort alldeles för ung, år 1962 endast 36 år gammal. Man vet inte säkert om det var självmord eller ett planerat mord. Det råder det delade åsikter om. Under tidens gång har Marilyn fenomenet vuxit sig starkare, och man har försökt komma fram till vad det var hon led av egentligen. Man tror att det kan ha varit borderline, med tanke på hennes tragiska uppväxt samt alla motgångar under hennes liv. Men något som jag har kommit över är att man nu funderar på om Marilyn egentligen var autistisk? Med tanke på hennes ritualer vad gäller bad, och att när hon lagade mat utgick hon mycket från färgen på grönsakerna. Just för färgernas skull. Och det tycker jag är väldigt fint. Hon var även en sann djurvän. Det är en intressant teori, var Marilyn autistisk? Vad tror ni? Kommentera gärna. Det är intressant att få höra era tankar och åsikter! 🙂

Författare: Carolina A

Jag bloggar främst om min autismdiagnos och mina erfarenheter av psykisk ohälsa. Jag skriver även om min vardag med sambo och två katter, samt min arbetsträning på ett bokförlag. Min stora passion är att skriva och drömmen är att kunna leva på det i framtiden. Jag brinner för att skriva om den psykiska ohälsan och orättvisor i samhället som drabbar oss som inte passar in i normen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s