Autism är en superkraft!

Autism ses ofta som någonting som måste botas, osynliggöras och förintas. Som en sjukdom som smittar så fort man kommer i närheten av den. Vilket är helt absurt! AUTISM ÄR INGEN SJUKDOM! Autism är en funktionsuppsättning skulle jag vilja kalla det. Jag tycker funktionsnedsättning låter så diskriminerande. En uppsättning har jag valt att kalla det. Autism är en superkraft! Det är en del av den man är, vilket gör det så vackert. Utan min diagnos hade jag nog varit jättetråkig, haha. Autismen är den ärliga, öppna och kreativa sidan av mig, och jag skulle inte vilja vara utan den någonsin! När man läser om autism eller hör någon berätta om diagnosen, är det oftast svårigheterna som kommer med diagnosen som man får höra om. Det finns ju såklart inte bara svårigheter med en diagnos, utan det finns så mycket förmågor och talanger som kommer med denna diagnos som man inte får glömma. Alla har vi svårigheter och förmågor vare sig diagnos eller inte. Men när det gäller autism så fokuseras det mest på det negativa. Därför har jag valt att ta upp det positiva med att ha en autismdiagnos!

1. Detaljseende – Vi kan vara väldigt duktiga på att se detaljerna i ett sammanhang som många neurotypiker ofta missar. Dem kan vara duktiga på att se helheten, och då kommer vi in där lite som spindeln i nätet och kan upptäcka minsta lilla detalj. Vi är duktiga på att se sådant som är viktigt.

Det varierar från person till person med en autism diagnos som för dem utan en diagnos, vad man är bra på etc. Det finns dem personer med autism som har enklare för att se helheten än detaljerna, men då är dem superduktiga på att se hur allt förhåller sig.

2. Noggrannhet – Vi kan vara väldigt duktiga i vårt arbete på att se detaljer. Man är fokuserad och hängiven åt sitt arbete, och vill göra allt så bra som möjligt, därför är vi alltid lite extra noggranna så vi inte missar något. För oss handlar det om kvalitet istället för kvantitet. Istället för att få undan något snabbt, så tar vi den tiden som behövs så att det blir så bra som möjligt. Det kanske tar lite längre tid, men resultatet blir bättre.

3. Hyperfokus – Vi autister har något som kallas hyperfokus vilket betyder att om vi brinner för någonting, så kan vi gå in i det till 1000 procent! Därför har många autister specialintressen. Så när vi brinner för någonting, då BRINNER vi för det! Jag brinner tex för att skriva om psykisk ohälsa och få ut mer kunskap om det, så jag kan lätt sitta i 5 timmar ibland och bara skriva eller läsa om psykisk ohälsa. Bara för att jag tycker det är så intressant!

4. Empati – Det här är någonting som det skrivs väldigt negativt om oss. Att vi skulle vara empatilösa och inte ha några känslor. Helt fel! Det är tvärtom! Vi autister är fulla med empati och känslor så till den grad att vi inte alltid vet hur vi ska visa det. Därför misstas det ofta att vi skulle vara känslokalla och inte bry oss. Men vi bryr oss nog mer än genomsnittet. Utan att vi kanske själva förstår det. Istället kan alla känslor välla fram i efterhand utan att vi förstår varför. Då går vi istället runt i en dimma av känslor som vi inte förstår oss på, och väljer istället att hålla känslorna inombords eftersom vi själva inte förstår dom. Detta är något som jag känner igen väldigt mycket. Jag har ofta fått höra att jag är känslokall och empatilös eftersom jag inte visat några känslor i just det enstaka fallet. Vilket har gjort mig väldigt ledsen efteråt, eftersom jag faktiskt visst kände väldigt mycket i den stunden men jag visste bara inte hur jag skulle uttrycka det. Därför är det viktigt att omgivningen inte dömer ut en person för snabbt. Vilket många kan vara väldigt snabba med. För många autister kommer från en bakgrund där dem inte har fått gehör för sina behov, och fått höra att dem inte är bra nog. Så att hamna i en situation där man får höra att man är empatilös eller inte försöker tillräckligt, det kommer bara bygga på våran osäkerhet ännu mer, vilket i sin tur leder till att vår självkänsla bara sjunker ännu längre än den djupaste botten.

5. Förstår djur – Detta har jag velat ta upp väldigt länge! Autister fungerar så himla bra ihop med djur! Det har jag märkt med mig själv. Jag älskar djur och har en enorm förkärlek till djuren. Jag umgås hellre med djur än människor, för jag tycker nästan att djuren förstår en bättre än människor. Autister och djur går hand i hand, och oftast får djur oss autister att må så mycket bättre. Djuren gör under för vår själsliga hälsa. Har ni hört uttrycket katter har AST? Jag älskar det uttrycket! Jag tycker det stämmer så bra! Som katten så gillar vi vår enskildhet och socialt umgänge när vi själva får välja det. Vi går gärna vår egna väg likaså katten. Vi kan upplevas som kräsna, då vi gillar förutsägbarhet. Vi autister är väldigt raka vilket djuren också är, därför klaffar vi så bra ihop. Vi förstår varandras psyke kan man säga. Hundar är förutom katter favoritdjuren för mig. Hundar och katter är dock väldigt olika varann, så då kanske hundar har adhd?! Haha, nä skämt åsido.

Vi autister har många olika förmågor och talanger! Och mycket mer än det som jag skrivit här! Berätta gärna om era egna förmågor och starka sidor som ni härliga autister har, så vi kan fylla ut detta inlägg ännu mer 🙂

Författare: Carolina A

Jag bloggar främst om min autismdiagnos och mina erfarenheter av psykisk ohälsa. Jag skriver även om min vardag med sambo och två katter, samt min arbetsträning på ett bokförlag. Min stora passion är att skriva och drömmen är att kunna leva på det i framtiden. Jag brinner för att skriva om den psykiska ohälsan och orättvisor i samhället som drabbar oss som inte passar in i normen.

En tanke på “Autism är en superkraft!”

  1. Hej! Du skriver så klockrent!! Skulle vilja ha med dig som föreläsare för arbetsgivare! Jag jobbar som projektledare för ett projekt som jobbar med att förändra arbetsgivares attityder till att anställa personer med adhd och autism. Hör av dig om du är intresserad! linda.almgren@kfsk.se Ha en fin dag! /Linda

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s