Missförstånd mellan neurotyper

Jag kom över en otroligt intressant artikel skriven av en tjej med autism. Hon tar upp det här med att neurotypiker läser av en person via kroppsspråket, ansiktsmimiken samt röstläget. Medan autister kommunicerar via orden samt genom energi och vibbar. Alltså, autister läser av stämningen i ett rum på nolltid, och känner snabbt om det är någonting som inte står rätt till men kan inte sätta fingret på vad.

Jag ska försöka förklara.

En autistisk person ( neurodivergent ) och en neurotypiker möts. Den neurotypiska personen letar efter ansiktsuttryck och kroppsspråk för att kunna läsa av personen, men dem hittar inget. Så dem känner sig hotade av ND-personen och blir då istället defensiv. Men defensiven har inte kommit upp till ytan än, men ND-personen känner av en negativ energi och reagerar då på det genom att kanske lämna, börja stimma, titta bort, titta för länge eller ger en konstig blick. Och plötsligt är det ND-personen som ses som ” problemet ”. Allt detta händer inom några millisekunder. Det är helt omedvetet. NT-personen fick en vibb, ND-personen kände av det och reagerade. Den själva vibben som NT-personen fick registrerat medvetet EFTER ND-personens reaktion, innan dem ens hann ändra ansiktsmimiken eller förstå att dem var obekväma. NT-personen förstår inte vad ND-personen reagerar på, men ND-personen reagerar på känslan av att något är fel, vilket leder till att NT-personen felaktigt tror att dem har rätt.

Detta blev kanske lite luddigt, men jag hoppas ni har fått en slags förståelse iallafall.

Autister reagerar alltså på din energi innan ord, ansiktsmimik, röstläge och kroppsspråket ens hinner ta form. Då kan den andre personen missförstå det och tro att det är vi som är problemet, när det egentligen bara är ett missförstånd mellan neurotyperna.

Allt detta kan enklast förklaras av vår uråldriga hjärna. Det handlar om fight or flight fenomenet, som vi använde oss av för att klara oss när vi levde som grott människor. Det är inte svårare än så!

Så man kan ju säga att vi autister har en otroligt bra egenskap att kunna tolka energier så pass snabbt! På gott och ont förstås. Kommentera gärna 🙂

Författare: Carolina A

Jag bloggar främst om min autismdiagnos och mina erfarenheter av psykisk ohälsa. Jag skriver även om min vardag med sambo och två katter, samt min arbetsträning på ett bokförlag. Min stora passion är att skriva och drömmen är att kunna leva på det i framtiden. Jag brinner för att skriva om den psykiska ohälsan och orättvisor i samhället som drabbar oss som inte passar in i normen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s