Autister faller lättare offer för utnyttjande

Har ni autister blivit utsatta för diverse glåpord och hatiska kommentarer?

Det har jag tyvärr fått erfara. Jag har tagit upp detta i ett tidigare inlägg, men det kan inte nämnas för sällan.

Jag har haft det väldigt svårt med relationer i mitt liv, alla slags relationer egentligen. Kärleksrelationer framförallt. Det jag tänkte ta upp är sådant som jag har råkat ut för i diverse relationer. Jag påstår inte att jag skulle vara unik i fallet, utan det händer vem som helst oavsett diagnos eller inte. Men nu vill jag berätta om mina erfarenheter gällande detta.

Att skapa vänskapsrelationer har varit upp och ner i mitt liv. Jag har aldrig tillhört en ” klick ” av vänner ( vilket jag inte strävat efter heller ). Utan jag umgås hellre med en vän i taget.

Vilket jag tycker är så mycket enklare och givande. Då kan jag fokusera på endast den vännen jag träffar där och just då. Sedan så tycker jag att det kan bli så mycket skitsnack i tjejgäng präglat av falskhet och ytlighet. Sådant håller jag mig helst långt bort ifrån.

Vänner har kommit och gått i mitt liv, men jag har nog aldrig stått helt utan en endaste vän. Utan det har alltid funnits en vän, dock har den vännen alltid försvunnit och ersatts av en ny vän. Det låter inte så pålitligt, men saker händer av en anledning antar jag. Oftast så har kontakten runnit ut i sanden. Som det så många gånger kan göra. Det har inte varit något otalt sinsemellan, utan det har bara blivit så av någon okänd anledning. Vissa av vänskaperna har slutat dåligt. Bråk, tjafs, ja onödiga saker egentligen.

Det jag har märkt i dessa ” vänskapsrelationer ” är att personen har misstolkat mig totalt.

Jag har blivit kallad för en massa elaka saker, manipulativ är en.

Manipulativ ligger långt ifrån en autistisk person. Vi vet inte ens hur vi ska göra för att manipulera någon! Jag har aldrig någonsin ens tänkt tanken att jag ska manipulera någon. Jag har ett väldigt rakt och ärligt språk, och jag tror att det skrämmer bort folk.

Jag förstår helt enkelt inte vidden av att linda in sina ord så att det låter som att man menar något annat, fast man ska förstå att det som sägs inte alls är det som menas? Ja ni hör ju, det är helt förvirrande. Varför göra det svårt när det kan vara enkelt? Det är väl bättre att säga ärligt hur saker och ting ligger till, istället för att man ska gå runt och gissa? Förutsatt att man säger det på ett bra sätt såklart.

Dessa ord har verkligen sårat mig. Jag har försökt rannsaka mig själv, för jag trodde ett tag att det faktiskt var mig det var fel på. Jag är autistisk, vilket jag inte visste då. Och jag är en väldigt skör och känslig själ som alltid vill andra väl. Så det är väldigt olyckligt att bli missförstådd gång på gång och jämt behöva förklara sig. Och att relationer ska ta slut till följd av det, är jättetråkigt och smärtsamt.

Neurotypiker försöker tolka oss men finner oss udda, och drar då slutsatsen att det är vi autister som det är fel på. Vi blir misstolkade helt enkelt. Jag tycker det är så otroligt sorgligt.

När det gäller kärleksrelationer är det inte så annorlunda jämfört med vänskapsrelationer egentligen. Förutom att i dagens dejting värld ska man helst spela ett spel, och inte avslöja för mycket om sig själv. Man ska vara mystisk men inte alltför mystisk, utan sådär lagom mystisk, och inte konstigt mystisk. ??? Whaaat??! Haha, jag skulle kunna skriva en bok om alla ” dårfinkar ” man stött på. Idag har jag ett förhållande, så jag kan inte säga så mycket om hur det ser ut i dejting djungeln idag, men jag antar är det är detsamma som för tre år sedan. Tror inte det har skett något mirakel på den fronten.

När jag var singel och dejtade så stötte jag på en hel del typer som ansåg sig ha rätten att kommentera hur man såg ut, hur man betedde sig etc. Detta är så sjukt så jag finner inga ord! Dem kunde kommentera ens utseende ( att man hade för mycket kurvor, hur man nu kan ha det? ), samt hur man betedde sig, ( var man bara sig själv och svarade rakt och ärligt så var det konstigt ). Gjorde man inte det, var det också konstigt. Haha! Det är så sjukt.

Var det inte sådant man fick lära sig som barn? Att inte vara respektlös och bete sig som ett as mot kvinnor och folk i allmänhet? Tydligen inte. Jag börjar bara skratta, för jag tycker det är så tragiskt samtidigt som det är komiskt. Hur kan man tro att man har rätten att kommentera hur en annan ser ut? Ta en titt i spegeln själv! Med en sådan förvriden självbild lär man inte charma någon. Bara ett tips. Detta kanske inte har något med autism att göra, men jag tycker ändå att det är viktigt att ta upp.

Att dejta som autist i dagens värld kan inte vara lätt. Det är svårt i allmänhet. Och hur svårt är det inte då för en autist? Med tanke på det som jag skrev ovan, så kan en autistisk person lättare falla offer för utnyttjande. Detta med tanke på autisters vänliga själ och osäkerhet bland nya människor. Det tog ett tag för mig att inse att saker jag hade varit med om faktiskt inte alls var okej. Och jag tror att det kan vara svårare som autist att se när någon inte vill en väl. Speciellt yngre autister. Så det är viktigt att stanna upp och se över hela situationen. Och inte gå med på något som man inte vill. Jag vet att det låter som en klyscha. Men man ska vara sig själv, och om personen inte kan hantera det, ja då är den personen ingenting att ha!

Jag har äntligen vid 31 års ålder kommit till insikt om detta. Jag ska inte behöva spela någon annan än den jag är. Varför skulle jag? Jag är den jag är, både på gott och ont. Som du är den du är, på gott och ont. Jag kan inte säga att jag älskar mig själv, men jag försöker.

Alla är vi unika på vårt eget sätt.

Har ni läsare någon historia ni vill dela med er av? Skriv till mig!

Författare: Carolina A

Jag bloggar främst om min autismdiagnos och mina erfarenheter av psykisk ohälsa. Jag skriver även om min vardag med sambo och två katter, samt min arbetsträning på ett bokförlag. Min stora passion är att skriva och drömmen är att kunna leva på det i framtiden. Jag brinner för att skriva om den psykiska ohälsan och orättvisor i samhället som drabbar oss som inte passar in i normen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s