Psykisk ohälsa tar inte julledigt

Som rubriken lyder, psykisk ohälsa tar inte ledigt. Tvärtom. Stressen inför jul och nyår infinner sig redan i september-oktober. Julskyltning och reklam som säger åt oss att spendera. Spendera pengar. Pengar som man inte har. Stressen över att inte kunna handla julklappar till sina nära och kära, på grund av att man helt enkelt inte har några pengar. Dom enda pengarna man har kvar efter hyran och alla räkningar är betalda, ska gå till mat. Det är knappt så det räcker till ens mat. Detta är inget ” tyck synd om mig ” inlägg, utan mer att jag vill visa verkligheten. Det är så här den ser ut för många med psykisk ohälsa, inklusive mig. Det räcker inte med att man redan känner sig som en belastning för samhället. Utan det blir som ett lager på lager. Stressen inför högtider som jul och nyår är väldigt tuff. Och för att inte tala om pressen över alla julklappar som ska inhandlas. Julen är en stressig högtid för dem allra flesta. Men, det jag vill belysa är den psykiska ohälsan i samhället, i kombination med högtider såsom jul och nyår. Jag menar, vi firar jul med våra nära och kära, ger julklappar till varann, har en tillhörighet, förhoppningsvis. Men så är det inte för alla.

Det finns många som sitter ensamma. Ofrivilligt ensamma. Och det tycker jag är så ledsamt. Jag önskar att jag kunde hjälpa dem. Det jag vill säga med det här inlägget är att bara för att det är jul och nyår, så betyder inte det att man mår bra per automatik. Psykisk ohälsa försvinner inte bara sådär. Det är snarare tvärtom, med tanke på det som jag skrivit ovan med all stress och press.

Till er som är ensamma vill jag säga, att jag känner med er. Jag tänker på er. Jag är er vän. Ni får gärna skriva till mig om ni vill. Jag dömer inte. Tvärtom, det är ni som bär på så mycket visdom inom er. Det är era röster jag vill lyssna på.

Författare: Carolina A

Jag bloggar främst om min autismdiagnos och mina erfarenheter av psykisk ohälsa. Jag skriver även om min vardag med sambo och två katter, samt min arbetsträning på ett bokförlag. Min stora passion är att skriva och drömmen är att kunna leva på det i framtiden. Jag brinner för att skriva om den psykiska ohälsan och orättvisor i samhället som drabbar oss som inte passar in i normen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s