Trött på okunskap och fördomar om autism

Det finns så mycket okunskap om autism i samhället. Även fast vi har mer forskning nu än tidigare, och det skrivs mer om ämnet, så råder det fortfarande en stor okunskap. Vilket gör att det leder till fördomar. Det är synd. Det är därför det behövs skrivas mer om det, och framförallt av personer som är autistiska. För det är bara vi som vet hur det är att ha en diagnos inom autismspektrat. Personer utan diagnos har ingen rätt att uttala sig om ämnet. Eftersom de kan omöjligen veta hur vi fungerar. Därför blir jag så trött på att höra fördomar om oss autister. Att vi skulle vara på ett visst sätt på grund av vår diagnos osv. Det är bara hat och okunskap. Det är rent av elakt, tycker jag. Har man ingen kunskap i ämnet, så ska man inte uttala sig, så enkelt är det. Jag går inte runt och sprider osanna rykten om neurotypiker, så varför skulle man vilja göra det mot oss autister? Det är fel. Har man ingen kunskap i ämnet får man läsa på, exempelvis här på min blogg. Det som står på nätet är ofta ren fakta om autism. Därför kan det vara bättre att fråga någon med diagnosen, eller läsa bloggar av folk med diagnosen. Jag är bara så trött på all okunskap som finns. Den klassiska fördomen om autism är att det skulle vara en sjukdom. ??!!! Jag blir helt mållös när jag hör sådant. För det är så FEL så det skriker om det. Det är framförallt en diskriminering mot oss med diagnosen. Autism är ingen sjukdom. Det är en neuropsykiatrisk diagnos, vilket innebär att vår hjärna är konstruerad annorlunda. Jag skulle aldrig vilja vara utan min diagnos! Det är den som gör mig till den unika person som jag är. Visst finns det svårigheter med diagnosen, men det finns även styrkor. Likväl som en neurotypiker har svårigheter samt styrkor. Det är samma sak. Enda skillnaden är att vår hjärna är lite annorlunda konstruerad. Vilket är en enorm fördel! Styrkorna väger upp svårigheterna, i och med att vår känslighet gör oss mer kreativa och har lättare för att tänka utanför boxen. Oftast ser vi inte ens den där boxen som alla talar om. Vilken box?

Alla individer är sin egen, oavsett diagnos eller inte. Vi har alla våra egenheter, styrkor och brister. Ingen är den andra lik. Alla är vi olika varandra. Bara för att man har samma diagnos, så betyder inte det att vi fungerar på ett exakt likadant sätt. Det är viktigt att poängtera. Oftast tror man att vi är likadana allihop, men det blir väldigt missvisande. Vi har alla våra unika personligheter. Vare sig diagnos eller ej.

Så snälla, ni som är osäkra på vad autism egentligen innebär, läs på. Eller fråga. Lyssna inte på folk med okunskap som sprider fördomar. Sök upp svaren själv istället.

Lämna gärna en kommentar innan du går 🙂

Författare: Carolina A

Jag bloggar främst om min autismdiagnos och mina erfarenheter av psykisk ohälsa. Jag skriver även om min vardag med sambo och två katter, samt min arbetsträning på ett bokförlag. Min stora passion är att skriva och drömmen är att kunna leva på det i framtiden. Jag brinner för att skriva om den psykiska ohälsan och orättvisor i samhället som drabbar oss som inte passar in i normen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s