Giftig Positivitet

Idag tänkte jag skriva om något som kallas för giftig positivitet. Med det menas ett glatt och optimistiskt tillstånd i varje situation. Det vill säga att man förnekar och minimerar ens verkliga känslor av vad det innebär att vara en fulländad människa. Alltså, detta betyder att vi antingen inom oss själva, eller i sällskap med andra :

* Döljer det vi egentligen känner

* Ignorerar våra egna känslor

* Får dåligt samvete över de negativa känslorna vi upplever

* Minimerar våra egna eller andras upplevelser genom att säga saker som ” tänk inte på det ” eller ” det är inte så farligt ”

* Kritiserar en annan människas negativa känslotillstånd

Jag känner igen mig i otroligt mycket. Jag har blivit kritiserad av andra människor på grund av min ibland negativa sinnesstämning. Vilket har sårat mig så hårt. Därför har jag liksom många andra, döljt mina egna känslor och förnekat negativa upplevelser. Vilket gjort det värre i längden.

Därför är uttryck och kommentarer som ” tänk inte på det ”, ” tänk positivt ”, ” du har det inte värre än någon annan ” och liknande, så onödiga. Det stjälper istället för att hjälpa. Det går inte att ” tänka bort ” något bara sådär, som i ett trollspö. Lättare sagt än gjort.

Jag vet inte vad det är, om det är rädsla eller något annat som gör att man inte vågar kännas vid en annan människas negativa känslor och upplevelser. Är det rädslan för det okända? Men det där ” okända ” finns ju inom oss alla. Bara det att vi inte visar det. Allihopa har vi vårat bagage, ärr som sitter kvar från dåtidens erfarenheter. En ärrad själ, full av historia.

Författare: Carolina A

Jag bloggar främst om min autismdiagnos och mina erfarenheter av psykisk ohälsa. Jag skriver även om min vardag med sambo och två katter, samt min arbetsträning på ett bokförlag. Min stora passion är att skriva och drömmen är att kunna leva på det i framtiden. Jag brinner för att skriva om den psykiska ohälsan och orättvisor i samhället som drabbar oss som inte passar in i normen.

En tanke på “Giftig Positivitet”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s