Skevt kroppsideal

Som rubriken antyder så råder det ett skevt, osunt kroppsideal och kropphets i samhället. Ja, det har ju funnits sedan flera generationer tillbaka, men det tåls att upprepas. Ett osunt kroppsideal påverkar den egna självkänslan och leder ofta till psykisk ohälsa. Som ung är man mest sårbar, och har därför lättare för att påverkas av negativa förebilder.

Veckotidningar, reklam och sociala medier svämmar över av dessa orimliga bilder på kvinnokroppar som talar om för en hur man ska se ut. Och så bantningstips på det. Det är sjukt, tycker jag. Inte sällan är dessa bilder redigerade för att uppnå någon slags ”perfektion”, som inte existerar. Benen har gjorts längre, låren samt midjan smalare och brösten större. Man har lekt fram ett slags ”ideal” på hur en kvinna ska se ut. När det i verkligheten inte ser ut så. Detta påverkar unga tjejer och kan leda till allvarliga ätstörningar. Eftersom budskapet är att vi inte duger som vi är. Reklamerna vill få oss att känna oss missnöjda med oss själva. Och de tjänar miljoner på detta. När sanningen är, att vi visst duger som vi är. Det finns ingen ”mall” på hur en kvinna,man eller hen ska se ut. Alla ser olika ut, och så ska det vara. Hur tråkigt skulle det inte vara om alla gick runt och såg exakt likadana ut? Usch, hemska tanke. Det viktigaste är vad man har innanför pannbenet, och inte hur smal midja man har eller vad man väger.

Detta skeva kroppsideal är en starkt bidragande faktor till ungas psykiska ohälsa. Unga har en press på sig att se ut på ett visst sätt. Och det beror på modebranschens sjuka skönhetsideal. Sociala medier spelar även en stor roll. De unga jämför sig med dessa orealistiska bilder på modeller, och tror att det är så man ska se ut för att vara ”lyckad”. Det leder inte sällan till ätstörningar som kan bli riktigt allvarliga, självskadebeteende, depression, ångest och psykisk ohälsa. Det sjuka är också att det sjunker ner i åldrarna mer och mer, då så unga påverkas och börjar banta. Vilket är helt vansinnigt!

Därför vill jag vända mig till dig som kanske läser detta nu, att du duger visst som du är. Du är dig själv, och du är unik som endast du kan vara. Det är inget fel på dig. Det är samhället som det är fel på.

Jag tycker att man borde försöka bekämpa dessa osunda och snedvridna skönhetsideal. Det skulle vara ett viktigt steg mot sundare ideal. Det måste ske en förändring, och vi alla kan bidra till det.

Författare: Carolina A

Jag bloggar främst om min autismdiagnos och mina erfarenheter av psykisk ohälsa. Jag skriver även om min vardag med sambo och två katter, samt min arbetsträning på ett bokförlag. Min stora passion är att skriva och drömmen är att kunna leva på det i framtiden. Jag brinner för att skriva om den psykiska ohälsan och orättvisor i samhället som drabbar oss som inte passar in i normen.

En tanke på “Skevt kroppsideal”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s