Negativa kommentarer och påhopp

För ett tag sedan blev min artikel om autism publicerad på Mind. I artikeln berättar jag om hur det är att leva som autistisk. Den fick väldigt bra respons, vilket glädjer mig. För mig var det helt fantastiskt att dem ens ville publicera min artikel. Det gjorde mig lycklig. Jag hade blottat hela min själ i den texten, så jag var livrädd för vad responsen skulle bli. Den mottogs på ett positivt sätt, som sagt. Men när man skriver över nätet så att alla kan se, så får man vara beredd på mothugg. Det vet jag, men samtidigt är det väldigt påfrestande att bli ifrågasatt. Vilket jag blev. Det som förundrar mig är sättet jag blev ifrågasatt på. Det kändes mer som ett påhopp och att personen ville provocera fram ett beteende hos mig. Jag svarade personen kort och koncist, men det räckte tydligen inte. Hon ville ha ett mer utvecklande svar, men jag hade inte det då. Efter det kändes det som att hon blev upprörd och slutade inte med sina kommentarer. Det är klart att det är okej att fråga om man undrar över något i artikeln, men sättet hon formulerade det hela kändes bara som provokation. Visst jag kan ha fel om det hela, men det var min känsla.

I artikeln beskriver jag om hur viktigt det är med ärlig och rak kommunikation för mig, både att ge och få. Senare i artikeln tar jag upp elaka kommentarer som jag fått höra från olika myndigheter, såsom arbetsförmedlingen, försäkringskassan och sjukvården. Elaka kommentarer är inte samma sak som en ärlig och rak kommunikation. Det var alltså detta som ifrågasattes av denna person. Alltså, hennes frågeställning syftade mer på att om jag föredrar ärlig och rak kommunikation, varför kan jag då inte godta de påståenden som myndigheterna gav mig? Jo, det ska jag berätta. Eftersom arbetsförmedlingen har kallat min diagnos autism för en sjukdom. När jag påpekat detta, så har de ändå fortsatt att kalla det för sjukdom. Försäkringskassan har talat till mig i tredje person, inte så himla trevligt eller? När det gäller sjukvården, då syftar jag på psykiatrin, så har en läkare sagt att jag inte borde jobba som undersköterska (mitt förra yrke) på grund av min autism. Om inte detta är rent av elaka kommentarer, så vet jag inte. Det är ingenting som jag accepterar iallafall. Det behövs uppenbarligen mer kunskap för folk förstår inte vad det egentligen innebär att ha en autism diagnos. Jag vet, för jag har levt med den diagnosen sedan jag föddes. Bara att jag inte visste om den förrän 1 1/2 år sen ungefär. Jag är trött på att jämt bli kritiserad och ifrågasatt bara för att jag fungerar annorlunda.

Författare: Carolina A

Jag bloggar främst om min autismdiagnos och mina erfarenheter av psykisk ohälsa. Jag skriver även om min vardag med sambo och två katter, samt min arbetsträning på ett bokförlag. Min stora passion är att skriva och drömmen är att kunna leva på det i framtiden. Jag brinner för att skriva om den psykiska ohälsan och orättvisor i samhället som drabbar oss som inte passar in i normen.

5 reaktioner till “Negativa kommentarer och påhopp”

  1. För min del gör det ont när man stöter på sådana här personer. Jag upplever det också skrämmande när myndigheter beter sig så som de gör mot oss med diagnoser. De borde veta bättre. Du skriver bra och jag ser fram emot att läsa dina kommande böcker och blogginlägg. Ge aldrig upp. Jag hejar på dig!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s