Begåvningen som ingen talar om….

Svagbegåvning eller svag teoretisk begåvning är relativt vanligt, men det är inget som man talar om. Det är trist, tycker jag. Ni kanske har hört det? Jag ska berätta vad det är. Jag föredrar att säga svag teoretisk begåvning, eftersom svagbegåvning låter så diskriminerande.

Svag teoretisk begåvning innebär att man har ett IQ inom normalvariationens nedre del, 70-85. Det är cirka 14% av befolkningen, så det är rätt många. Att ha en svag teoretisk begåvning betyder inte att man är sämre funtad än någon annan, utan att man har en bristande förmåga till abstrakt tänkande. Man har alltså en ojämn begåvning, och kan vara jätteduktig inom vissa områden. Enligt mig, så tycker jag inte att en persons IQ borde definiera en som person. För mig är det viktigaste vad du har i ditt hjärta, och att du är en snäll människa. Sedan så spelar inte IQ någon roll. Det är ju bara en siffra, och alltså inget som bestämmer hur ”smart” någon är. Man kan vara smart på olika sätt. Så ser jag det.

Anledningen till att jag ville ta upp detta, är för att det här är ett ämne som ingen pratar om. Det är jätteviktigt att det tas upp, eftersom det är så relativt vanligt samt att det är absolut ingenting att skämmas för.

Elever med svag teoretisk begåvning får inte det stödet som dem behöver av skola och samhälle. De faller mellan stolarna. Detta är väldigt allvarligt, tycker jag. Kraven är mycket högre idag, vilket gör att det blir överkrav och risken för misslyckande är stor. Alla elever borde få känna att de kan lyckas. Idag ser det inte ut så, och jag tycker det är helt horribelt. Har man en NPF-diagnos, svag teoretisk begåvning eller liknande så är det så lätt att falla mellan stolarna. Det är inte okej, och är något som vi borde uppmärksamma mer!

Författare: Carolina A

Jag bloggar främst om min autismdiagnos och mina erfarenheter av psykisk ohälsa. Jag skriver även om min vardag med sambo och två katter, samt min arbetsträning på ett bokförlag. Min stora passion är att skriva och drömmen är att kunna leva på det i framtiden. Jag brinner för att skriva om den psykiska ohälsan och orättvisor i samhället som drabbar oss som inte passar in i normen.

En tanke på “Begåvningen som ingen talar om….”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s