Samhället dömer ut individer med NPF

En annorlunda hjärnfunktion

Att ha en NPF-diagnos innebär inte att man är sjuk, utan annorlunda. Hjärnan är konstruerad på ett annat sätt helt enkelt. Vilket innebär att man tänker i annorlunda banor, ”outside-the-box” och att man ser sånt som andra missar. Det är en enorm fördel, inte minst inom arbetsmarknaden. Trots det, förbises dessa styrkor, som skulle kunna göra en enorm skillnad.

Samhället saknar kunskap

Medvetenheten och kunskapen om NPF-diagnoser idag är fortfarande märkligt låg. Skolor, arbetsplatser, myndigheter och även allmänheten saknar kunskap. Det är trist, tycker jag. Samhället är uppbyggt efter neurotypiker, vilket gör utmaningarna omöjliga för en person med NPF. Det leder inte sällan till social utslagning, psykisk ohälsa, fattigdom eller till och med död.

Högre risk för självmord/självmordsförsök

Visste ni om att autistiska personer, främst kvinnor, löper ungefär 10 gånger högre risk för självmordsförsök? Samt att risken för självmord är högre? Om man jämför med den övriga kvinnliga befolkningen. Det är oerhört oroväckande.

Samhällets ovilja till förändring

Det är synd att man inte vill ta tillvara på dessa underbara individers potential. Men det räcker inte att en person gör jobbet. Det krävs att hela samhället går ihop för att få ett mer NPF-vänligt klimat. Varför läggs det så stor vikt på våra svårigheter och inte på styrkor? Man behöver möta individen och fokusera på styrkorna istället för att se svårigheter.

Svårigheterna börjar i skolan

Egentligen börjar allting redan i skolan, där bristen på vilja och kunskap är stor. Det orsakar problem och svårigheter för barnet som inte får sin potential sedd. Problemen kvarstår ända upp i vuxen ålder, och leder till ytterligare svårigheter för individen. Inte sällan blir det tufft på arbetsmarknaden där okunskapen om NPF är stor. Detta gör att många hamnar utanför systemet, och tvingas leva på bidrag. När deras potential skulle kunna göra skillnad i arbetsvärlden, så stryper man den potentialen istället. Sjukt. Jag vet. För jag har varit med om detta. Redan i låg/mellanstadiet började allt. Jag hade det svårt i skolan med bland annat matten samt mobbning och utanförskap. Jag fick ingen riktig hjälp av lärarna, utan kände mig osynlig. Hela min tonårstid och vuxentid har präglats av utanförskap och svårigheter med relationer och utbildningar/arbeten. Det är tröttsamt. Jag är besviken på hur vi med NPF diagnoser blir behandlade av samhället.

Statistiken är hämtad från; https://www.forskning.se/2019/06/28/autism-kopplat-till-kraftigt-okad-risk-for-sjalvmordsbeteenden/ https://nyheter.ki.se/autism-kopplat-till-kraftigt-okad-risk-for-sjalvmordsbeteenden https://www.cambridge.org/core/journals/psychological-medicine/article/individual-risk-and-familial-liability-for-suicide-attempt-and-suicide-in-autism-a-populationbased-study/BDB3E4ADE03D99F12F7B1BCD28B4A6B1

Författare: Carolina A

Jag bloggar främst om min autismdiagnos och mina erfarenheter av psykisk ohälsa. Jag skriver även om min vardag med sambo och två katter, samt min arbetsträning på ett bokförlag. Min stora passion är att skriva och drömmen är att kunna leva på det i framtiden. Jag brinner för att skriva om den psykiska ohälsan och orättvisor i samhället som drabbar oss som inte passar in i normen.

3 reaktioner till “Samhället dömer ut individer med NPF”

  1. Absolut. Jag har personlig erfarenhet av mobbning i skolan. Det gör det inte lättare när man känner att hela samhället är emot en. Det får en att känna att samhället är mer på mobbarnas sida än de mobbades sida, även om vi inte gjort något för att förtjäna det. Jag började läsa om autism på internet för nästan ett decennie sen, och jag har inte märkt att attityderna blivit mer positiva. Tyvärr värkar det som att jag inte kommer få leva tillräckligt länge för att se ett samhälle där autister accepteras och värderas på riktigt, om ett sånt samhälle nu nånsin kommer existera.

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s