Medias koppling mellan autism och mord är skandal

Bild tagen från @vardagsrasismen

Idag tänkte jag ta upp ett väldigt viktigt ämne. Nämligen medias syn på NPF- diagnoser och mordfall. När man läser om mord som inträffat, nämns också i vissa fall att förövaren hade autismspektrumtillstånd. Vidare kan man läsa att personen även hade en allvarlig psykisk störning. Det är inte autismen i sig som gör att du blir en mördare. Varför ens nämna att personen hade en NPF- diagnos? Det är helt befängt! Har man en NPF- diagnos står man oftast så långt ifrån dessa brott det bara går. Vid autism är man snarare överempatisk som person. Att man skulle sakna empati vid autism är en förlegad myt. Däremot finns det psykiatriska diagnoser som är kopplade till dessa brott där individen har brist på empati.
Att ha svårt för sociala koder som man kan ha vid autism, innebär inte att man skulle vara empatilös. Att läsa eller se sådant som påstår annat, gör mig bara så ledsen och förbannad. Och att sitta i tv och påstå att mord skulle ha en koppling till NPF- diagnoser visar bara brist på kunskap. Dessutom så spär det på redan befintliga fördomar om dessa diagnoser.
Jag såg ett program häromdagen, ”Veckans Brott” med Camilla Kvarntoft som programledare. Rubriken löd ”Kan en diagnos förklara ett dubbelmord?” Bara rubriken i sig är stötande och nedvärderande. I programmet uttalar sig både programledaren och psykiatern om att autism kan ha en koppling till våldsbrott och mord. Hur tänker dom när de gör ett sådant program? Vad vill de ”bevisa” egentligen?

Varför ens nämna autism? Det leder till ytterligare fördomar. Som sagt, det är inte diagnosen i sig som gör att du begår brott eller mord. Att ens dra den kopplingen blir så fruktansvärt fel. Har man ingen kunskap om dessa diagnoser, då ska man inte yttra sig. Att man även som psykiater sitter i tv och säger att det finns en koppling mellan dessa diagnoser och våldsbrott samt mord, tyder på en oerhört stor okunskap. Gör om, gör rätt – LÄS PÅ!

Författare: Carolina A

Jag bloggar främst om min autismdiagnos och mina erfarenheter av psykisk ohälsa. Jag skriver även om min vardag med sambo och två katter, samt min arbetsträning på ett bokförlag. Min stora passion är att skriva och drömmen är att kunna leva på det i framtiden. Jag brinner för att skriva om den psykiska ohälsan och orättvisor i samhället som drabbar oss som inte passar in i normen.

5 reaktioner till “Medias koppling mellan autism och mord är skandal”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s