Autistisk och missförstådd

Bild tagen från Pixabay

Som autistisk är det lätt att man blir missförstådd. Det är vardag för många, inte minst för mig. I sociala situationer uppstår ofta missförstånd mellan båda parter, NTs (neurotypiker) och autister. Det beror på vårt annorlunda sätt att tänka och se på saker (autister). Vi pratar och beter oss på ett annat sätt än normen, och vi föredrar rak och ärlig kommunikation. NTs gillar inte alltid denna rakhet och ärlighet som vi besitter. De föredrar hellre att linda in saker så att det i deras ögon ” låter bättre ”. Att gissa sig fram istället för att bara säga som det är. Det är inte riktigt vår melodi, då vi tycker det är bättre att vara rak och säga det som ska sägas, istället för att prata i gåtor. Självklart menar jag inte att man ska vara elak, men jag tror ni fattar poängen.

På grund av vårt raka och ärliga sätt att vara, så uppstår lätt missförstånd. Vi blir misstolkade då NTs tror att vi menar illa när det inte alls är så. Det gör att vi istället blir utfrysta och i värsta fall kallade för hatiska saker. Vi undrar då vad vi gjort för fel. Om vi får höra att vi varit otrevliga och att vi sårat någon så blir vi chockade och ledsna, eftersom det inte alls var vår mening. Detta resulterar i att vi känner oss obekväma i sociala situationer. Så har det varit för mig, men inte lika mycket nu. Det har gjort mig väldigt socialt obekväm. Jag kan inte komma på något specifikt exempel nu, men det är helhetsbilden ungefär.

Så, summan av kardemumman, vi blir misstolkade – vi misstolkar = missförstånd. Det är ju inte konstigt egentligen att det blir en krasch mellan oss. Vi har ju olika hjärnor. Men jag tror det är viktigt att båda parter försöker ”se varann”, istället för att anta.

Författare: Carolina A

Jag bloggar främst om min autismdiagnos och mina erfarenheter av psykisk ohälsa. Jag skriver även om min vardag med sambo och två katter, samt min arbetsträning på ett bokförlag. Min stora passion är att skriva och drömmen är att kunna leva på det i framtiden. Jag brinner för att skriva om den psykiska ohälsan och orättvisor i samhället som drabbar oss som inte passar in i normen.

3 reaktioner till “Autistisk och missförstådd”

  1. Även folk utan diagnoser missförstår varandra dagligen, vet inte hur många konflikter som startar med missförstånd som uppstår via ett missförstått Chatt/E-mail/SMS. Undrar hur många gånger jag sagt, ”sluta skriva”, ring eller sök upp människan och red ut det.

    Gilla

    1. Det klart att folk utan diagnoser missförstår varann också. Men jag skriver främst om autism, och i detta inlägg hur lätt det är att bli misstolkad när man har denna diagnos. Och då sker detta fysiskt och inte via nätet 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s