Sverige lever inte upp till lagen om rättigheter för människor med funktionsnedsättning

pixabay

Funktionsrättskonventionen är sedan 2006 en inskriven lag i FN-konventionen (Förenta Nationerna). Sverige står bakom denna lag sedan 2009, och har således förbundit sig till att följa lagen. Men Sverige har fått hård kritik från FN, då Sverige brister i att uppfylla innehållet i lagen.

Alla människor har lika värde och rättigheter. Där kommer Funktionsrättskonventionen in i bilden – rättigheterna för personer med funktionsnedsättning. Lagen finns till för att kunna skapa ett samhälle för alla.

Dock råder det fortfarande stora skillnader vad gäller rättigheterna för personer med funktionsnedsättning om man jämför med övriga befolkningen. Det finns för mycket hinder för personer med funktionsnedsättning och de får sämre levnadsvillkor idag, tyvärr. De får inte sina mänskliga rättigheter uppfyllda, och det är sorgligt för ett land som Sverige.

Funktionsrätt Sverige arbetar för ett samhälle för alla och kräver av Sverige att rätten att fungera i samhället på lika villkor uppfylls i lagen. Att funktionsrätten blir lika självklar som nuvarande mänskliga rättigheter. Att svenska staten lever upp till lagen om Funktionsrättskonventionen. Att de åtgärdar den lag de försummat som FN givit Sverige.

Mer om detta finns att läsa på http://www.funktionsratt.se (gick tyvärr inte att kopiera in länken av någon underlig anledning, när den digitala tekniken havererar ni vet)

Jag blir så arg över att det ser ut såhär i dagens Sverige. Det är inte okej! Människor med funktionsnedsättning ska ha lika rättigheter som alla andra. Levnadsvillkoren för oss är sämre på så många punkter. Inte konstigt att man mår dåligt. Det är här den första och största förändringen behöver ske. Tänk om dom mänskliga rättigheterna som finns för övriga befolkningen inte skulle uppfyllas, hur hade ni reagerat då? Ja precis, man hade blivit rasande. Det är inhumant. Tänk då hur det känns för en person med funktionsnedsättning, att inte få sina rättigheter uppfyllda. Det är skandal och jag tycker att den svenska staten borde skämmas.

Författare: Carolina A

Jag bloggar främst om min autismdiagnos och mina erfarenheter av psykisk ohälsa. Jag skriver även om min vardag med sambo och två katter, samt min arbetsträning på ett bokförlag. Min stora passion är att skriva och drömmen är att kunna leva på det i framtiden. Jag brinner för att skriva om den psykiska ohälsan och orättvisor i samhället som drabbar oss som inte passar in i normen.

4 reaktioner till “Sverige lever inte upp till lagen om rättigheter för människor med funktionsnedsättning”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s