Funkofobi och ableism

Pixabay

Idag tänkte jag ta upp ett högst aktuellt ämne inom funkisvärlden, och som berör alla områden. Begreppen funkofobi och ableism. Vad betyder dessa begrepp?

Funkofobi är en benämning som innefattar fördomar om olika funktionsnedsättningar och handikapp. Ableism är fördomar mot handikappade, sk handikappdiskriminering. Mer finns att läsa om dessa begrepp här: https://en.wikipedia.org/wiki/Ableism och https://sv.wikipedia.org/wiki/Funkofobi

Fördomar finns det gott om i samhället. Det räcker att läsa vad medierna skriver i nyhetsuppslagen om olika brott och mord som skett, då de oftast nämner att förövaren hade en funktionsnedsättning. Allt som oftast ses psykisk sjukdom, psykisk ohälsa och funktionsnedsättningar som en orsak till dessa våldsbrott. Detta är inte okej. Det är ren och skär diskriminering mot en viss målgrupp som redan är så utsatt som det bara går. Att skriva sådana felaktiga saker spär på ytterligare fördomar om dessa tillstånd. Att en stor nyhetstidning skriver sådant eldar bara på fördomarna ännu mer. Varför skrivs det aldrig om förövare som inte har någon diagnos? För det finns många. Men dom skriver man inte om, utan det verkar som att man hellre vill ha någonting att skylla på, och om förövaren då råkar ha en diagnos, ja då måste det ju bero på den? Vad sänder det för signal? Nej, psykisk sjukdom, psykisk ohälsa och-eller funktionsnedsättning är inte en orsak till vare sig brott eller mord. Oftast är det många psykiskt sjuka och personer med funktionsnedsättning som blir utnyttjade och utsatta för våldsbrott. Det hör man ingenting om dock.

Ett exempel är skolan, där autistiska elever blivit utsatta för våld av lärarna. Men det sopas under mattan, då de anser att det var rättfärdigat av lärarna att brotta ner en elev med en funktionsnedsättning. Artikeln finns att läsa här: https://www.svd.se/oro-for-okat-vald-efter-skoldom

En annan fördom är att dessa diagnoser (add, adhd och autism) skulle vara sjukdomar. Jag har sagt det förut, och det tål att upprepas: Det är inte sjukdomar! Okej? Det innebär ett annat sätt att vara på, helt enkelt. Vi borde prata mer om alla positiva aspekter som kommer med dessa diagnoser. Vi är unika och vi borde vara stolta över att vi inte är som alla andra.

Det intressanta är att det pratas mycket om våra svårigheter och att vi förväntas anpassa oss till neurotypikerna. Men det pratas ingenting om hur våra svårigheter blir till möjligheter när vi befinner oss i rätt miljö, där vi blir respekterade och accepterade för dom vi är. Det är i rätt miljö med rätt personer som vi har chans att blomma. Tyvärr råder det ofta brist på sådana miljöer, då samhället är uppbyggt efter neurotypikers sätt att vara och fungera på. Någon ansats till anpassning så att funkisar också ska få må bra, det struntar man helt enkelt i. Det är enklare att borsta av sig det och lägga skulden på dom som redan är en utsatt grupp. Ingen vits att försöka förstå sig på oss liksom. Antar jag.

Jag förväntar mig inte att alla ska ha lika mycket kunskap som jag, men jag förväntar mig att man har läst på innan man yttrar sig om sådant som man egentligen inte har någon kunskap om. Och att man läser om personer med dessa diagnoser som bär på erfarenheterna, inte att man litar sig blint på fakta och kriterier som kan visa en mer stereotypisk bild.

Författare: Carolina A

Jag bloggar främst om min autismdiagnos och mina erfarenheter av psykisk ohälsa. Jag skriver även om min vardag med sambo och två katter, samt min arbetsträning på ett bokförlag. Min stora passion är att skriva och drömmen är att kunna leva på det i framtiden. Jag brinner för att skriva om den psykiska ohälsan och orättvisor i samhället som drabbar oss som inte passar in i normen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s